De mest fantastiska av gömmor

Usch! Jag är krasslig. Det började redan i slutet på första arbetsveckan (hur kass får man vara när man blir sjuk innan eleverna ens kommit tillbaka?!) och har nog inte blåst över riktigt ännu. Det började som smärta i lungorna och har nu utvecklat sig till riktigt rosslig gubbhosta. Jag avskyr att inte vara frisk, och jag blev så ledsen imorse när jag knappt kunde prata. Jonas och jag hade nämligen planerat ännu en heldag kring Delsjöarna med geocaching och jag hade sett fram emot det med ungefär samma entusiasm som en sexåring ser fram emot sin födelsedag.
 
De av er som känner mig vet att inte ens när jag är riktigt dålig så vill jag bli begränsad. Jag vägrar känna att jag inte kan göra vad jag vill när jag vill det, vilket kan vara både barnsligt och dumt, men det är liksom så jag fungerar. Jobba sjuk? Inga problem! Ut på skogstur i kuperad terräng i fem timmar? Kör på!
 
 
Vi packade väskan och gav oss av, men turen började inte riktigt så flåshurtigt och trevligt som vi föreställt oss. En burk var gömd i ett gammalt ödetorp och där hade tydligen människor bott ganska nyligen. Det var skräp, kläder och skit precis överallt. Det såg ut som f*an, rent utsagt. Och när vi tittade närmare så såg vi att det även låg mängder av patronhylsor till skjutvapen på backen. Varför låg de där? Varifrån kom de? Jag fick en konstig känsla av att vara iakttagen, trots att det låg öde, och vi skyndade därifrån.
 
 
Högt upp i en gran (också omgiven av en del skräp... folk alltså...) fanns en annan cache, som Jonas fick hämta. Jag dokumenterade... ifall polisen skulle fatta misstankar om han trillade ner och slog ihjäl sig...
 
Huvudmålet för dagen var en serie cacher som jag läst om och blivit nyfiken på. Vem som helst som är med och geocachar kan lägga ut en egen, och oftast är det bara en plastburk eller -behållare med en remsa i som man kan skriva sin signatur i. Dessa bjöd dock på något helt annat.
 
Samtliga i den här serien var otroligt välgjorda och konstuerade som olika logiska utmaningar där man fick tänka till och lösa dem innan man kom åt själva gömman. Flera var riktigt kluriga, men otroligt kul. Ingen var likadan som någon annan. Jag kan inte förstå hur en person kunnat konstruera så många smarta cacher, och att folk inte har en aning om att de finns utplacerade där de är. Så kreativt och listigt!
 
  
Det är verkligen ett kul och omväxlande sätt att komma ut på. Vi hade med lite singoallakex och vatten som vi kalasade på under dagen, när blodsockret och vätskebristen gjorde sig påmind. När vi var tillbaka vid bilen igen hade hela eftermiddagen gått och vi hade varit ute i fem timmar. Nu ska vi hem och ta av våra våta strumpor och skor, undersöka om vi fått några fästingar och sedan pusta ut resten av kvällen. Det har vi förtjänat.
 
/Tessan
Allmänt, geocaching | | Kommentera |

Hemgjord salsa

Igår provade jag för första gången att göra egen salsa, löst baserat på ett gammalt recept jag haft hemma men aldrig provat. Det blev ganska snabbt annorlunda än vad receptet sade från början, men den blev verkligen god. Jag valde att ha i en del ingefära snarare än chili, vilket gav mer karaktär åt hela såsen. Den passade riktigt bra till stekt kycklingfilé med rotsaker i ugn. 
 
Det här innehåller salsan:
4 st stora tomater
1 stor gul lök
2 st vitlöksklyftor
 
2 - 3 msk ingefära
½ - 1 st färsk chili
1 msk tomatpuré
Färsk persilja
 
1 msk socker
Salt och peppar
Färsk persilja
Olivolja att steka i
Ev. lite vatten
 
Såhär gjorde jag:
1. Först hackade jag tomaten, chilifrukten, löken och vitlöken i små bitar. Jag lade löken i stekpanna med lite olivolja i botten och lät den fräsas.
 
2. Därefter sockrade jag löken en liten aning för att få en lite karamelliserad karaktär till den. När sockret löst upp sig hällde jag på tomaterna och chilin och lät det puttra någon minut.
 
3. Efter att tomaterna och löken kokat ihop hällde jag över ingefäran och lät den koka in ytterligare. Jag väntade tills tomaterna var riktigt mjuka, och fick hälla på en liten aning mer vatten för att den inte skulle bli för tjock. Jag tillsatte även lite tomatpuré.
 
4. Innan jag stängde av plattan saltade jag och pepprade såsen och smakade av så att den var till belåtenhet. Därefter hällde jag upp den för att den skulle kallna. Innan servering klippte jag färsk persilja som jag strödde över. 
 
 
Salsan räckte till en liten burk samt en skål. Det blev en sås med mycket smak av ingefära, men som inte var särskilt stark. Rekommenderas!
 
/Tessan
 
 
Allmänt, Mat & recept | | 2 kommentarer |

En födelsedag i augusti

Jag har så fina människor omkring mig. Det är inte klokt. I fredags fyllde jag år och vi blev hela tio stycken som mötte upp på Göteborg Wok för en mycket mysig kväll. Jag fick verkligen känna mig som ett födelsedagsbarn, tack vare fina presenter och framförallt härliga, glada vänner. Tack!
 
 
 
 
 
Dagen (och kvällen) blev relativt lugn, eftersom jag började jobba i stallet dagen därpå. Det kändes precis lagom avancerat. Ingen mat som behövde lagas, inga tårtor eller bakverk som skulle dekoreras och bakas - och framförallt ingen disk och städning efteråt. 
 
På begäran (läs: tjat från min sida) gick jag och Jonas och geocachade i Gårda innan vi mötte upp de andra på restaurangen. Det blev några magnetiska microcacher på enkla ställen som snabbt kunde signeras, men lika glad för det var jag. Jag tycker att det är fanastiskt kul, och jag njuter verkligen av att kunna se på kartan i appen och se hur mina tagna cacher bara blir fler och fler runt omkring Göteborg med omnejd. 
 
 
 
Av en ren slump sprang Jonas och jag på ett happening i Mölndalsån, mellan Svenska Mässan och Ullevi. Dussintals gummibåtar med glada människor i, som flöt runt i härlig sommardekadens. Det kastades bollar, spelades musik, solades och dracks öl. Stämningen var otroligt. Fantastiskt! Blir det av igen nästa år så ska jag banne mig komma i en gummibåt, jag också. Om inte får jag väl flyta runt där själv.
 
 
Jag fick en massa fint, bland annat spelkort med baksida av Carl Larsson-motiv och kungar, adelsmän och drottningar på de klädda korten. Sigismund och Christian II var jokrar. Tack igen, Christin! Någonting annat som jag saknat en längre tid i köket var en stavmixer, och det hade Jonas köpt. Den kunde allt möjligt intressant. Jag ser fram emot att testa den, kanske redan ikväll.
 
Imorgon börjar höstterminen igen. Jag har på känn att hösten -15 blir bra.
 
/tess
Allmänt | | En kommentar |
Upp