Uteplatsen: En bit i taget...

När man då äntligen har tid över så sätter givetvis regnet igång, och förvandlar halva Lerum till en enda leråker. I och för sig hann vi greja en del utomhus igår, på lördagen, innan regnet kom på kvällen. Visserligen behövs det regn, särskilt när man sått gräs, men det hade varit tacksamt om regnet hade kommit ett dygn senare, så att vi hade hunnit vända hela uteplatsen och inte bara drygt halva.
 
Vi har ju föresatt oss att få till en "smashing" plats att odla, grilla, umgås, sola och bara vara på. Det innebär, som ni sett, att i princip allt ska bort, även gräsmattan. Det är ju inte så mycket en gräsmatta som en gropig plätt med mossa och blomlökar, så det betyder att vi blev tvungna att vända jorden på hela området för att sedan försöka jämna ut och plantera nytt gräs. Igår satte vi igång på allvar, och hann med lite mer än halva trädgården. Regn betyder att det återigen blir lervälling, så vi får invänta torrare perioder för att ta itu med det sista.
 
Det ser alltså fortsatt trist ut utanför, och de timmar vi lade igår kommer inte att märkas av någon annan än oss själva, men det kan inte göras halvdant.
 
Hur tråkig är inte den här synen utanför ens fönster?
 
Jonas ingefära,som han stoppade i jord i vintras, växer så det knakar. Stjälkarna är över en meter långa, och igår planterade vi om den i en större kruka. Rotsystemen var ordentliga, som ni ser. Intressant med ingefära. Undra hur själva roten som man äter blir, och om den överlever utomhus i Sverige?
 
Min kryddhylla är åtminstone så gott som färdig. Här växer nu oregano, timjan, gräslök, citronmeliss samt två sorters mynta: vanlig och chokladmynta. Chokladmyntan har fått en större kruka och syns därför inte på bild, men hur spännande är det inte med en krydda som både smakar choklad och mynta?
 
Jag är nog inte ensam om att längta efter bättre vårväder, men det verkar inte som att det är på väg riktigt än. Oavsett vad så fortsätter vi att kämpa för en uteplats som förhoppningsvis kan användas några dagar i sommar. Även om det är slitigt så är ju projekt kul, och behövs för att man inte ska drunkna i allt jobb som alltid hopar sig oavsett hur mycket man tar med hem.
 
/Therese
Allmänt, Grönska, uteplatsen | | Kommentera |

Hyssna gamla kyrka

Tack, världens bästa hobby, för den här platsen! Tänk vad mycket vackert och spännande man susar förbi dagligen utan att egentligen bry sig om det. Då är ju ett intresse som geocaching det optimala sättet att lära känna nya och gamla områden, eftersom det ofta ligger "burkar" på fascinerande platser som andra geocachare vill visa. Själv har jag vissa planer på att placera ut gömmor på några platser som jag vet om, men som inte många andra besökt...
 
 
 
Framförallt under förra läsåret så tog jag den lilla vägen som går mellan Hyssna och Bollebygd, när vi mer eller mindre flydde lägenheten i stan och bodde ett par dagar extra ute på landet. Det tog ungefär lika lång tid att köra, men den vägen är inte rolig på vintern - och särskilt inte när du får möte med en timmerlastbil en frostig januarimorgon (vilket händer rätt ofta). 
 
Jag har alltid slängt ett extra öga på den fina stenbron precis innan du kommer fram till väg 156, eftersom jag, och det ska jag villigt erkänna, tycker att gamla stenbroar är bland det finaste som finns. Idag bestämde jag mig för att stanna till, ta geocachen som heter Hyssna gamla kyrka och sedan spatsera runt i området för att spana in bron. Jag visste inte att det skulle vara så mycket mer än bara den att se.
 
 
Hyssnas gamla kyrka är precis som namnet antyder deras äldre kyrka. Det finns en ny kyrka, som jag får ta vägen om och titta närmare på en annan gång. Den gamla kyrkan ska tydligen vara en av de äldsta i västsverige, delar av den så gammal som från 1100-talet, och när jag gick runt kring byggnaden så märktes det att den blivit lite eftersatt. Inga gravar var från 1900-talet ens, utan samtliga var ännu äldre och alldeles igenvuxna.
 
 
 
Gravarna på bilderna ovan såg väldigt gamla ut, och när jag tittade närmare så tyckte jag att det såg ut att stå 1793, eller är det 1493? Eller 1193? Det förstnämnda verkar mest sannolikt. Tyvärr var kyrkan låst, men kyrkporten var även den otroligt fin.
 
 
 
Visst är det något särskilt med gamla, övergivna platser? Jag kunde inte se mig mätt på platsen, och gick runt en god stund och läste på gravar, tittade på den lilla forsen och spanade på de andra byggnaderna runt om.
 
 
 
Det här söta lilla huset står på en egen holme, och jag tror att det används som hembygdsmuseum idag. Det är ju lite synd, för jäklar vad gärna jag hade velat ha det...
 
 
... eller kanske den här övergivna gamla gården, också intill den lilla ån, med växthus och stora byggnader. Säkert oerhört mycket jobb, men man kan väl få drömma sig bort?
 
Det blev helt enkelt en lite längre hemresa idag, men det var det värt. Jag passade även på att gå på utedass, och det var inte igår jag gjorde det senast, haha! Har ni vägarna förbi, så stanna där och gå runt ett varv! Eller ännu hellre, ta geocachen när ni ändå är igång!
 
/T
Allmänt, geocaching | | En kommentar |

Kvartalsrapport: läsning!

Att inte skriva någonting alls om vad jag läser och lyssnar på tycker jag är riktigt trist. Det blir ju någon bok i veckan åtminstone, och ibland glimrar det till när man hittar något riktigt spännande. Däremot var jag nog väl optimistisk förra året, när jag gjorde en månatlig redogörelse för litteraturen jag läst/lyssnat, så om jag börjar med att, smått luttrad, ge en kvartalsrapport åtminstone så tar vi det därifrån. Fyra gånger om året måste jag väl för bövelen kunna ta mig samman och berätta lite om toppar och dalar i min bokkonsumtion. Som tidigare använder jag mig av Goodreads. Jag tycker att både sidan och appen är himla bra.
 
 
När man ser böckerna såhär så ser det väldigt imponerande ut. 21 böcker! På fyra månader! Men glöm då inte att jag pendlar minst 11 mil varje dag och att jag i princip alltid lyssnar på ljudbok. Radio blir man ju totalt dum i huvudet av efter en stund. Skitmusik, gap och skrik och/eller reklam... Med ljudbok kan jag slappna av tillräckligt för att vara relativt harmonisk efter en stressig dag, och på morgonen vaknar jag till när jag lever mig in i berättelser och spännande händelser.
 
Året började med ett par Pratchett, men sedan lessnade jag. De är underhållande, men man måste ta det lite pö om pö. Jag tog istället itu med Hunger Games-trilogin, och sedan "Imorgon när kriget kom"-serien i sju delar. Lite ungdomsdystopier, helt enkelt. Rätt spännande. Jag har inte sett sista delen i Hunger Games, så den får jag försöka få fatt i.
 
Den uppmärksamme ser även ett par klassiker: en Hemingway och A clockwork orange. Av de två tyckte jag bäst om Den gamle och havet. A clockwork orange är en sjuk berättelse, genialisk men svår, och då tyckte jag att melankolin och långsamheten i Hemingways berättelse gav mig mer.
 
Kvartalets höjdpunkt är helt klart Skam, av Karin Alvtegen. För handling, se länk i titeln. En riktigt spännande berättelse som gav mersmak. De två böcker som jag läst hittills av Alvtegen har varit riktigt bra. 
 
Hur långt jag kommit till nästa kvartalsrapport, som nog blir någonstans i juni-juli, återstår att se.
 
/T
Allmänt, Litteratur | | Kommentera |
Upp