Bildbomd på uteplatsen: Maj

Maj månad har inte gått fort, men det gör heller ingenting när det är så fullt upp. Den här helgen blir jobbhelg, men även uteplatsen ska jag ägna lite tid och omtanke. Sist jag skrev om den så såg det ut ungefär såhär utanför. Som tur är har det hänt lite sedan dess. Det här blir ett långt inlägg med massor av bilder på hur det ser ut just nu, den 21 maj 2016.
 
Först och främst så spirar det i min pallkrage! Det är inte färdigt att skörda plocksalladen och spenaten ännu, och en del av det jag sådde blev inte till någonting. Nu har jag även påbörjat lite paprikaodling i pallkragen, och har sått lite till av det andra - så målet är att vi under hela sommaren ska kunna gå ut och plocka precis färsk sallad och spenat.
 
På den mindre bilden ovan ser ni ett annat projekt som också blev klart för ett par veckor sedan, nämligen en stenlagd stig bort mot och förbi hela hörnan med pallkrage och kryddor. Plattorna hittade vi i vintras under all växtlighet på uteplatsen. Det är mysigt att tassa ut barfota och knipsa av lite oregano till köttfärssåsen.
 
Min älskade magnolia, som faktiskt lever ännu. 11 sådana här små lampor har vi placerat ut, och de lyser fint på kvällarna.
 
 
Jordgubbar i ampel har jag också införskaffat. Tyvärr är upphängningen på den ena lite trist, men de blommar! Amplarna hittade jag på loppis, och plantorna på torgförsäljningen på Bagges torg.
 
Kryddorna lever och frodas.
 
 
Vinbärsbuskarna bär frukt (eller kanske snarare "bär bär")! Vad tåliga de är, trots att de klipptes ner till nästan intet i vintras och sedan flyttades på i våras. Nu ser det ut att bli i vart fall lite bär. Röda eller svarta vet jag inte, men jag gissar på svarta. Är det någon som kan tipsa om hur man ser skillnad?
 
Jag undrar även över den här söta, lila, blomman. "Iris", sa jag självsäkert till Jonas, men nu tvivlar jag. Den växer på lång stängel i grannens trädgård. Vad är det för en?
 
 
 
Våra nygamla utemöbler, som vi fick ärva av grannen (till vänster i bild), har fått olja och en ordentlig omgång välförtjänt service. Med lite nya dynor och kuddar så sitter man faktiskt riktigt bra här om kvällarna. Vi har kvälls- och eftermiddagssol. Vi har även byggt en grind, som vi inte kunnat hänga upp ännu, och har satt upp lite hyllanordningar för plantor på planket intill. Här ska vi snart bygga träaltan, så att vi slipper de tråkiga stenplattorna.
 
Ove
 
 
 
 
Såhär ser vår gräsmatta ut just nu. Vi har ju startat om från början, eftersom det var så lerigt, gropigt och mossigt innan. Gräset har nu börjat få fart, och även om det är lite kala fläckar här och var så är det på god väg. Det är nog till och med snart dags att klippa det. I krukan växer chokladmynta. Även krukan var ett fynd, eftersom den låg slängd i det gemensamma kompostutrymmet - hel och hållen. Den tog jag.
 
 
Och inomhus då? Jo, det blommar även där. Hibiskusen har satt fart än en gång. Nu är den lilla plantan tre år gammal. Den var en inflyttningspresent från Elin när jag flyttade in på Sankt Pauligatan, så det har följt med i svängarna ett tag. Kornettblomman, som jag köpte på sportlovet förra året i Karlsborg, har för första gången blommat om. Den har varit riktigt risig och ful, men plötsligt, när den fick hänga i ampel i vardagsrummet, fick den tillbaka livslusten och har nu tre stänglar med vita blommor.
 
/therese
Allmänt, Grönska, uteplatsen | | En kommentar |

Mer om Kiel

Det har snart gått en vecka sedan jag kom hem från Tyskland, och de senaste dagarna har både känts långa och korta på samma gång. Det märks att terminen börjar gå mot sitt slut, och även om det är en hel del kvar att göra (nationella prov i nästa vecka till exempel - phuh!) så känns det överkomligt. Jag har varit riktigt usel på att jobba ikapp under helger hela terminen, kanske blir det så när man inte längre jobbar på lördagar, och det gör ju att arbetsbördan är ganska stor. Hur löser man det, egentligen? Jag tror inte att det är meningen att arbetstiden ska gå ihop, även om timmarna man jobbar ifatt sin "stora lilla hög", som jag kallar den, benämns som förtroendetid.
 
 
Ankomst med färjan.
 
Den här helgen är en sådan där helg när jag faktiskt ska jobba på lördagen under ett par timmar. Samtidigt har jag en tenta i meteorologi (fasen vad svårt att stava det var!) som ska in nästa söndag. Detta ovanpå de nationella proven i geografi. Jag undrar hur högskolan tänkte där, eftersom samtliga av oss som läser kursen är SO-lärare och undervisar på högstadiet och därmed har ordentligt att göra ändå nästa vecka... Om jag nu ändå är uppe och produktiv så ska jag försöka göra en insats med hemtentan, men alltså coreoliseffekten, orografisk nederbörd och cirrusmoln är inte det roligaste jag vet.
 
 
Det jag ser fram emot mest den här helgen är söndagen. Då ska Elin och jag ge oss ut på vandring längs med en gammal tågräls och plocka geocacher. Vandringen är 17 kilometer och bjuder på runt 25 stycken olika burkar. Vi packar med oss mackor och snörar på oss skorna redan i ottan. Elin är väl en av få "mugglarbekanta" som utan knot följer med på galna geocachingturer. Listan ovan är de gömmor som jag loggade i Kiel, med en alltid lika sorglös Elin i släptåg. 
 
 
 Vi hörs av!
/t
 
Allmänt, geocaching | | Kommentera |

Underskatta inte Kiel!

Imorse kom jag så hem efter att ha tillbringat några dagar i Kiel. Elin och jag gav oss av med tysklandsfärjan på onsdag kväll och fick flera dagar i Schleswig-Holstein innan vi steg ombord igen igår och vaknade upp i hytten strax utanför Vinga. 
Vi har haft det oförskämt bra, med mycket öl, sol och skratt. Vi har upplevt både spontana tyska båtfester i Laboe som museiföremål, en gammal ubåt, shopping och en j*kla massa solsken. Temperaturen har stigit för varje dag, och under lördagen var det nog bortåt trettio grader. Då tog vi en paus, lade oss i varsin solstol som fanns att låna i Hiroshimapark och bara jäste innan vi gick in på en bar och beställde ett par hemgjorda lemonad med melon respektive kiwi i. Sådana bara måste jag prova att göra själv!
 
 
 
Sänka skepp a' 1936. Tydligen var detta ett mycket lämpligt spel för den tidens tyska barn att ägna sig åt...
 
 
 
När jag sagt att jag ska till Kiel så har folk oftast varit nyfikna, men jag har också mött många skeptiska som tyckt att Hamburg var betydligt bättre. Kanske är det så, men tre dagar i Kiel var faktiskt inte alls tråkigt - tvärtom. Det pågick så mycket roliga gatufester med öltält, livemusik och matmarknad; parkerna i Kiel är fina och folket är riktigt trevligt, som tyskar ju oftast är. Dessutom är det relativt billigt att både leva och bo.
 
 
 
Bild från google, i brist på skarpa bilder från egna telefonen...
 
Jag vet ännu inte till denna dag vad Bismarck, Rollmops och Bratrollmops är - men de inre bilderna slår säkerligen verkligheten med häst- (mops-)längder...

 
Om ni därför planerar en tur åt detta håll så skadar inte en heldag i Kiel. Då bör man åka ut till "rivieran" vid den lilla orten Laboe, se ubåten U995 från 1943 samt strosa genom deras botaniska trädgård. Ta gärna en öl på Kieler Bräuerei, men undvik maten som bara är okej, och var medveten om att det är dit alla turister går. 
 
Magnolian hade slagit ut och doftade fantastiskt.
 
 
 
 
 
 Om jag frågar snällt så får jag kanske några av Elins bilder, som jag kan visa er. Min mobil vill som sagt inte fotografera "som folk" utan kan endast ta närbilder. Tröttsamt.
 
 /T
Allmänt | | Kommentera |
Upp