Andningspaus

Jag känner ett stort behov av att kunna avsluta delar. Det har varit så många bollar i luften på en och samma gång, så mycket oavslutat som bara jagat efter hela, hela tiden det senaste. Fortfarande känner jag att även om jag kopplar av så kan jag inte helt koppla bort, och det tär. Hur ska man kunna koppla av när det hela tiden kommer mer, och när saker och ting aldrig kan avslutas och läggas i lådan med sånt som är förgånget? Tips mottages!
 
Jag försöker, i brist på möjlighet att koppla bort, att ta mindre andningspauser för att inte drunkna. Den här helgen, helgen mellan två väldigt olika sommarjobb, har jag försökt ignorera det faktum att jag nu i fyra veckor skall sitta instängd framför en skärm och en telefon. Jag har haft en välbehövlig heldag med Elin med shopping, fotboll, tacos och film - och idag har jag och Jonas träffat min mor för bakluckeloppis, botaniska och restaurangbesök.
 
 
Mycket hungriga fiskar.
 
En barndomsdröm har gått i uppfyllelse. I nästan hela mitt liv har jag sagt och önskat mig en sådan här termometer, med färgglada glasbubblor som på mystiskt vis flyter och sjunker. Idag köpte jag en på Slottsskogens bakluckeloppis för 40 kronor. Lyckan är gjord. Den får stå och trivas på finhyllan :)
 
Det blev även ett par nya krukor. Äntligen! Som jag har letat och varit kräsen för att få rätt typ av krukor i köket. Förresten, låt mig få peka ut den stora, blommande pelargonen i fönstret. Den köpte jag, ful och halvdöd, på Lidl i Lerum för två månader sedan. Lite kärlek, näring och solsken - och nu blommar den och växer sig riktigt stor och ståtlig. Nöjd plantmamma.
Dags att bita ihop, samla ihop de sista energitrådarna och göra det som ska göras. 20 arbetsdagars nedräkning börjar imorgon. Sedan skall jag aldrig mer, aldrig någonsin, sommarjobba.
 
/Tessan
Allmänt, Grönska | | Kommentera |

Vi recenserar: You only live twice

Jonas
You only live twice... Åh. Ja, vi begynder at se at Connery begynder at blive lidt træt af rollen plus han begynder at blive ældre. MEN han gør det stadig perfekt med et lille smil på.
 
Filmen er blevet påvirket af rumkapløbet (rymdkapplöpningen) mellem USA og Sovjetunionen, og SPECTRE (SPecial Executive for Counter-intelligence, Terrorism, Revenge and Extortion) gør endnu et forsøg for at skade verden. Denne gang stjæler Spectre's hovedmand (Ernst Stavro Blofeld) rum capslerne fra de to nationer, så de tror det er hinanden som stjæler dem og der opstår kæmpe problemer mellem de to nationer - endda tæt på atomkrig.
 
Når man ser denne film er man ikke i tvivl om at Austin Powers-verden er meget opbygget af denne film og den forrige Goldfinger (= Goldmember). You only live twice forgår (utspelar sig) i Japan og er ikke 100% lige så eksotisk som de andre, men dejligt endelig at se lidt nyt end de varme lande syd på.
 
Jeg har ikke så meget at sige til denne her, da jeg ikke synes det en af de bedste. Man kan se at Connery er lidt træt, eller at han ikke er vild med (förtjust i) filmen selv. Jeg tror nok nummer 2. Filmen går også lidt amok når der ninjas osv osv med i den, og de gør det ikke særlig godt synes jeg. Det eneste jeg synes er rigtig cool ved denne film er Ernst Steavro's lair! Det er jo mega huge! Tænk det et stort filmsæt hvor alt skal fungere! Jo tak, vil jeg meget gerne prøve! Ikke nået som Danmark nogensinde ville tør gøre! Desværre...
 
Betyg 4/10
 
 
Therese
Antalet bikinibrudar i denna film = många. Antalet kvinnor som förlustar sig med 007 = fyra, varav tre dör. Saker av värde som dessa kvinnor får säga i filmen = nada, nichts, noll. De kvinnliga karaktärerna är och förblir förföriska och tomma karaktärer som betas av i snabb takt - allt för att publiken skall få ett par nya bikinituttar att begapa. Det är synd. Mina kvinnliga favoritkaraktärer hittills är Moneypenny, som man alltid blir glad av att se, och vassa flygaresset Pussy Galore från Goldfinger (som faktiskt var lesbisk i boken, men som på mystiskt sätt ändå blev förförd av Connery)
 
I många avseenden har dock den här Bondfilmen högre kvalitet och bättre story än den föregående, i vart fall så som jag upplever det. Vi återser en redan välbekant skurk (Dr Evil) och filmen utspelar sig i vackra och spännande Japan. Vi träffar även den onde sovjetryssen, som har tekniska rymdgrejer för sig och är allmänt "scary". Det funkar på mig.
 
Jag kommer dock allt oftare till insikt om hur korkad Bond egentligen är. Han försätter sig själv gång på gång i fara, oftast på grund av att han inte kunnat hålla halen i styr, och jag tror att han blivit tillfångatagen av skurkarna i varje film hittills. Hur kan han inte lära sig, och bli smartare, efter att ha gjort samma misstag så många gånger?! Trögskalle! Precis som Jonas skriver så verkar Connery lite loj, och han ser sliten ut i ögonen. Livet som 007 är hårt, uppenbarligen. Från och med nästa film har vi en ny James.
 
Betyg: 5/10
 
/T & J
Allmänt, Vi recenserar | | Kommentera |

Några ord om ordet feminism

 
Då och då seglar det upp debatter på diverse sociala medier om sånt som egentligen inte ens borde vara värt att diskutera. Ett exempel på det var när F! kom in i EU-parlamentet, och folk var rasande över hur alla radikala vänsterfeminister kunde ha röstats fram till EU. Inte riktigt lika många var arga över SD:s framgångar - och att det falska F!-manifestet sedan fortsatte cirkulera och användas som argument gjorde mig rosenrasande. Nu är det några veckor sedan, men fortfarande ser jag idiotiska diskussioner överallt. Så nu lägger jag mig i, jag också.
 
Oavsett vilken politisk åsikt man själv förespråkar så borde jämställdhet och ett steg bort från det normativa patriarkatet vara önskvärt, inte bara för kvinnor utan också för män. Det glöms lätt bort att det också finns nackdelar för män i ett patriarkat. Det är inte någonting som innebär att man istället skapar ett matriarkat, vilket också det bygger på en könsmaktsordning där man värderar varandra efter kön (eller för all del, genus). Patriarkatet påverkar gruppen män på ett negativt sätt, och här får ni två exempel på hur. 
 
1. Ett patriarkaliskt samhälle förespråkar och upprätthåller ett ouppnåeligt manlighetsideal, där män inte har rätt att bejaka känslor och där man inte skall sticka ut från det som ses som normalt maskulint beteende.
 
 
2. Mannens livsroll förblir styrd av det faktum att mannen skall vara den som fixar brödfödan, och det innebär att papparollen alltid kommer att ses som mindre viktig och underställd mammarollen (kanske framförallt juridiskt). 
 
~~~~*~~~~
 
Jag önskar damerna i F! all lycka till framöver, och hoppas att ordet feminism tillslut skall få upprättelse och kunna användas också av vanliga, vettiga människor som idag är för rädda för att uttala det -och det utan att folk per automatik ser en som rabiat manshatare. Ordet har inte blivit förstört. Jag tänker fortsätta använda det så mycket jag vill, utan att för den skull vara en manshatande kärring. Ordet behövs, precis som feminismen i sig, för ett jämställt samhälle.
 
P & K
/T
Allmänt, Seriöst | | Kommentera |
Upp