Jag vill berätta om en man som heter Ove

Ove är en riktig jäkla gubbstrutt. Arg, konservativ, bitter, kontrollfreak och allmänt asocial. Ove tycker illa om det mesta, och vill helst av allt bara dö. För innerst inne sörjer Ove sin bortgångna fru, som var det enda i livet som satte färg på hans tillvaro. Då får han nya grannar.
 
Jag har läst ut Fredrik Backmans otroligt hjärtevärmande och roliga bok om 59-årige Ove, som är precis den sortens antihjälte som jag tycker så mycket om. Boken, en numera tummad pocket med en talande framsida, fick jag i present av Jonas. Tur var väl det! Själv läser jag aldrig populärlitteratur. Det är jag alldeles för pretentiös och otålig för. Den här boken fick mig dock i sitt grepp, och den passade perfekt som sommarläsning. Jag fastnade för Ove som karaktär på ungefär fyra sekunder, och många av hans principer har (sorgligt nog) stor igenkänningsfaktor. Visst är vi lite gubbjävlar till mans, de flesta av oss? Och det tycker jag är sunt.
 
 
En härlig bok om gubbighet och principsaker.
Och som Ove säkert skulle sagt: läs boken, för filmen lär ju inte bli tillnärmelsevis lika bra.
 
/tess
Allmänt, Litteratur | | Kommentera |

Vi recenserar: The Spy Who Loved Me

 
 Therese:
James Bond-filmerna rullar på i kronologisk ordning. Det är ett ordentligt projekt som vi åtagit oss, och ibland känns 24 filmer inalles mer eller mindre oöverstigligt. Tur då att det finns filmer som livar upp emellanåt. Älskade Spion (svensk titel) är en av dessa.
 
Den här filmen har massor av fördelar: det är fart och fläkt, det finns en intelligent Bondbrud, det finns en ond hantlangare, stor som ett hus och med järntrut, och scener och rekvisita känns påkostat. Roger Moore är ganska skojig, förutom när skämten och hans "one-liners" blir alltför cheesy, vilket de tyvärr blir rätt ofta. Man märker helt klart att Roger Moore försöker, och i vissa fall blir det bra.
 
Filmen har en handling som går att följa. Jag tyckte att det var kul att Bondbruden, som också är spion (dock från Sovjet), och James inleder något slags motvilligt samarbete. Det ger deras relation (självklart blir hon förförd innan de två timmarna är till ända...) lite spänning och gör att man inte suckar över våpiga bombnedslag utan har en karaktär med repliker och som faktiskt presterar någonting, på den kvinnliga sidan. Då blir jag helt plötsligt mer intresserad.
 
Det är en proffsig film med mycket som pågår under ytan, men den var lite för lång för mitt filmtålamod. I slutet kom tröttheten smygande, sakta men säkert - men denna gången var det inte filmen som orsakade det. Bra betyg, med andra ord!
 
Betyg: 7 av 10 metalltänder
Jonas:
Nu kom Roger Moore-filmen vi havde ventet på, efter den kæmpe skuffelse og lidt kantede, springer James ud i endnu et hav eventyr til kamp mod en moden Capt. Nemo. Den kolde krig er i fuld speed og galningen som er en ny udgave af Jules Vernes karaktær Nemo vil smadre hele overflade verden (världen ovanför yta) med atom våben som han har stjålet fra både Usa og Sovjet.
 
Roger Moore er 100% inden i rollen nu, men hans lidt typsik humor ansigter han laver er jeg ikke særlig vild med. Alle roller i filmen gør det faktisk rigtig godt og min bedste ven af alle kom endelig med i film:
 
JAWS!

Han er kæmpe stor og utrolig farlig! Han er virkelig den bedste sidekick badguy som findes! Det kan godt være han er langsom af sin størrelse, men styrken er klart det som redder ham.
 
Denne films budget tør jeg slet ikke tænke på hvad har kostet når man ser de tre ubåde står i samme dock i en kæmpe ombygget olietanker. De køre sgu stilen med at "har vi bygget et eller andet som er kæmpe kæmpe stort, da skal det også GO BOOM!" Og det må man sige det gør! Hele settet bliver sprængt i luften. Tænk at alt det bliver bygget for filmen, al det vand og skibe osv. Gid det var mig! 
 
Historien er 100% til at forstå og den hjælper dig faktisk hele vejen. Du bliver konstant underholdt på vejen. Jaws er altid et eller andet sted i baggrunden og giver en good bad feeling (Me like!). Vi kommer lidt rundt i verden - fra Egypten med ruiner og pyramider, til også Italien. Vi må heller ikke glemme Bond-bilen! Fin, fin Lotus som sjovt nok også er i ubåd (GIV MIG). Jeg har læst lige hurtigt på nettet faktisk at en mand har købt en container for 100$ hvor den faktisk stod i! Nu er den hans og den er vurderet til flere millioner dollar. Snak om en god deal lige der!
 
Filmen kan 110% anbefales altid, til hver en tid! God, flot, underholdene.Et "must see"
 
Betyg: 9 ut av 10 Atom missiler! 
 
 
/T & J
Allmänt, Jonas gästbloggar, Vi recenserar | | Kommentera |

Vi recenserar: The Man with the Golden Gun

 
Jonas:
Den her er svær. Skal man elske den eller skal man hade den helt vildt? Jeg hænger desværre lidt på hade-siden. Historien er ret kedelig og du bliver ikke rigtig underholdt på vejen. Roger Moore er ham selv. Filmen har Christopher Lee som bad guy med den gylde gun! Oj, det må være en af hans værste roller fordi det gør han virkelig ikke særlig godt... og jeg tror enlig ikke han er så vild med den heller.
 
Eneste tidspunkter filmen står lidt cool er når vi ser the Man with golden gun's lille legeskyde-område.Hele plottet er kedeligt. Prøv at skaffe denne chip til denne laser... boom boom, done done. Badguy sidekick her er Nick Nack, en lille dværg som i hele filmen bare er i vejen. Jeg ville hellere have set ham springe rundt som en klovn i filmen (gør han allerede).
 
Har enlig ikke mere jeg vil sige om denne film og vil ikke anbefalde den.
 
Betyg: 2 av 10 skud i røven
 
 
Therese:
Jag hade verkligen sett fram emot filmen där två svenska, blonda bombnedslag hade roller. Britt Ekland berättade ju mer än gärna om sin tid som Bondbrud i Svenska Hollywoodfruar, och det har väl inte gått någon förbi hur stolt hon är över den prestationen. Jag ska vara ärlig. Jag förstår inte varför. Hon är en förskräcklig skådespelerska och hennes karaktär är trist och korkad. Visst är hon söt, smal och förförisk, men Goodnight, som karaktären heter, har uppenbarligen inte mycket innanför pannbenet. Hon lyckas av misstag spränga en hel ö - med röven! Herregud!
 
Maud Adams är något mindre usel, men tillför egentligen inte så mycket. Hon är duktig på att spela död, om inte annat (spoiler-alert!).
 
Filmen var en kakofoni av förvirring och asiatiska länder och kulturer. Den utspelar sig lite överallt, och jag förstod mig inte på handlingen. Det var för krångligt. Varför är redneck-polisen från förra filmen med helt plötsligt?! Vad är det för ond dvärg som mördar folk och sprider ondska?! Var det Christopher Lee, verkligen? Varför bor han i Lustiga huset? Och framförallt - vad gör en guldig pistol så mycket bättre än en vanlig?
 
Nej, hörni. Jag har inte mycket glatt att säga. Den här filmen hamnar i botten, där den gör Lazenbys 3-reklam sällskap.
 
Betyg: 1,5 av 10 guldiga vapen. Lågvattenmärke...
 
/T & J
Allmänt, Jonas gästbloggar, Vi recenserar | | Kommentera |
Upp