Vår lilla resa - Karlskrona

Jag hade aldrig varit i Karlskrona förut, och egentligen inte hört så mycket från andra om staden. Men för ett tag sedan så väcktes tanken på att åka dit. Jonas är uppvuxen vid havet och har arbetat i danska flottan, och jag tycker om historiska platser, så därför kändes Karlskrona ganska lagom stort och lagom långt bort. Jag har turistat alldeles för lite i Sverige!
 
Vi kom till Karlskrona på söndag eftermiddag, efter att ha kört genom riktigt uselt väder stundtals. I Karlskrona var det fint och soligt, och vi unnade oss att bo på hotell, trots att både tält och sängkläder låg instuvade i bilen. Tälta skulle vi ändå under resans gång, och efter en natt i en spindeltät scoutstuga var en hotellövernattning i rena lakan, en dusch (!) och en ordentlig frukost perfekt.
  
 
Karlskrona är inte så stort och till viss del ganska instängt. Försvarsmakten har lagt beslag på en del av ön och är inte sugna på att släppa in nyfikna bakom sina fem meter höga murar, som man inte får fota, försöka beskriva eller ens titta nyfiket på... Trots det har hela staden en stor charm. Det är fullt med småbåtshamnar, trähus och intressanta platser. 
 
 
 
 
Jag kunde med hjälp av geocaching, där flera boende lagt ut burkar på olika platser i staden med beskrivningar och förklaringar, guida oss runt och hitta olika platser som var väl värda att se. Runt innerstaden kommer du på några timmar, och även om det var söndag och ganska folktomt så höll både barer och restauranger öppet.
 
 
 Inne på varvet, bakom de hemliga murarna, ligger Kockum där de bland annat ska bygga nya ubåtar. Vi såg tre ubåtar som låg i hamnen på andra sidan, och en hel massa andra krigsfartyg, men det är knappt att man vågar berätta det. Hemlighetsmakeri!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Efter att ha hittat någonstans att äta middag så hamnade vi på torget vid den här gamla, borgliknande vattencisternen, som nu fungerade som kombinerat museum och restaurang. Muséet var stängt (vi är ändå inte så konstintresserade), men baren var öppen och inbjudande, så vi satte oss där. De hade framförallt öl från det lokala bryggeriet, Skeppsgossen, och efter att ha pratat med bartendern så bestämde vi oss för att prova några av de lustiga flaskorna.
 
  
 
 
 
Varje öl hade sin egen lilla historia och karaktär, och de fanns i alla sorter, färger och smaker. De vi drack var riktigt goda, och finns även att beställa på Systembolaget. De har använt sig mycket av stadens historia i sina etiketter och öl, med skeppsvarv, kung Karl XI och örlogstema. Det var en fin avslutning på söndagen.
 
 
/therese
 
Allmänt | |
Upp