Vår lilla resa - Esrum kloster och Roskilde Vikingaskeppsmuseum

En av dagarna som vi spenderade i Danmark körde vi ner till Esrum kloster, ett mycket gammalt kloster som idag fungerade mer som museum. Här var Jonas som ung, och omgivningarna kring den stora stenbyggnaden är fantastisk, med vattendrag, ängar, fält och en gammal kvarn. Tyvärr är det idag inte mycket kvar av klostret, som på sin tid var stort, och det som är kvar var inte heller så som man ville eller hoppades.
 
Vi blev mycket besvikna när vi gick i klosterbyggnaden. Det såg ut som vilket renoverat hus som helst, där museiföremål och teknik inte gjorde att man blev nyfiken på att lära sig mer. Jag hade önskat att man behållit byggnadens utseende även inuti och kanske haft utställningen separat.
 
 
 
Det är fina miljöer och mysigt, men utställningen var trist och dessutom fick vi veta att de snart stängde, när vi kom dit klockan fyra på eftermiddagen. Redan en timma innan stängning plockade de alltså ner alla tält, alla shower och det mesta som inte satt fast i marken... 
 
 
Desto bättre var då Roskildes vikingaskeppsmuseum, som vi också hann med att besöka. Det var riktigt stort, välgjort och med intressanta utställningar som blandade olika medier och intryck. De hade en egen hamn där deras vikingaskepp låg förtöjda. De var byggda efter måtten och modellerna på de fem stora vikingaskepp som man hittade i Roskildefjorden och reser både runt på haven, och dessutom kunde man som besökare få komma iväg en sväng och ro. Det valde vi att inte göra, men om vi kommer dit igen så blir det nog en sådan tur.
 
 
En av de större båtarna skulle ut på seglats mot Tyskland samma dag som vi besökte muséet. De var i full gång med att packa och förbereda sig.
 
 
 
På plats kunde man vara med och bygga vikingaskepp enligt gamla metoder. Det fanns flera olika stationer för sköldmålning och smycken, säkert jättekul för barn men ingenting som vi provade på.
 
 
/Therese
 
Allmänt | |
Upp