Vår lilla resa - Slott och Skåne

 
 
Alltså gamla slott... Det är något visst med dem. Det här slottet stannade vi till vid. Det är det gamla godset Trolle Ljungby slott. Med vallgraven runt, murgröna klättrande över fasaden och enorma gamla byggnader runt om. fint! Tyvärr, precis som ett par andra slott vi stötte på under vår färd, var det privatägt (av familjen Trolle-Wachtmeister) och stängt för besökare. Järngrindar och -staket med varningsskyltar och videoövervakning klargjorde att vi inte var välkomna in. Snöpligt värre.
 
 
När vi efter tisdagens eskapader rullade inlands igen svängde vi in vid en lång och imponerande allé och hamnade vid ett annat fantastiskt slott. Tyvärr såg vi lite för sent att hela vägen till slottet, allé och allt, var förbjuden för all trafik utan särskilt tillstånd, men vi kunde inte vända på en sådan liten grusväg (och dessutom är vi två nyfikna jävlar) så det var bara att köra framåt. Järngrindarna var öppna, men det var med viss bävan vi körde in på borggården, stannade till och insöp omgivningarna innan vi diskret vände och körde därifrån. Det kändes som att man var iakttagen, men ingen människa fanns inom synhåll och grindarna stängde sig lyckligtvis inte bakom oss.
 
 
Istället blev det en längre tur vid Glimmingehus, Nordens bäst bevarade medeltidsborg, där vi kunde vandra i och runt borgen och imponeras över byggnadskonst från 1400-talet. Skåne var ju danskt på den tiden, och adelsmannen och riddaren Jens Holgersen Ulfstand ska ha varit en sträng och elak man. Kanske var det därför han byggde en lättförsvarad borg, så att han kunde låsa in sig när han så att säga gick över gränsen? Haha.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
På eftermiddagen stannade vi till hos min moster, där vi fick god mat, såg ännu ett par slott (!) och vilade efter att natten innan ha tältat och fått relativt lite sömn. Vi såg lite av Lund på onsdag förmiddag innan vi styrde bilen mot Öresundsbron och Danmark.
 
/therese
Allmänt | |
#1 - - ♀ Sara Ben's ♀ :

Oj, det var mycket det! Jättefina byggnader!^^

Svar: Ja, verkligen! :)
Tessan

#2 - - Emelie Karlsson:

Men vilka pärlor du har hittat! Blir sugen på att hoppa på tåget i Stockholm haha

Svar: Haha, tack! Det är helt klart de mest otippade ställena, som man bara hittar, som är finast
Tessan

Upp