Dagens recept: Champinjonsoppa

 
Ingredienser:
1 gul lök
minst 500g champinjoner
5 dl grädde
5 dl mjölk
4 dl grönsaksbuljong
1 paket bacon 
1 ½ tsk timjan
redning
salt, peppar
 
Gör såhär:
1. Börja med att skala och hacka löken. Tvätta och skär champinjonerna i ganska tjocka skivor (minst 5 mm).
 
2. Smält smör i en mellanstor kastrull och bryn hälften av svampen tillsammans med löken. Löken skall bli mjuk men inte bränd/brun.
 
3. Tillsätt grönsaksbuljongen. Jag använde cirka 4 dl som sedan fick reduceras till hälften på plattan. 
 
4. Tillsätt grädden och sedan mjölken. Avsluta med att tillsätta timjan. Låt därefter soppan sjuda under lock i cirka tio minuter.
 
5. Ta soppan från plattan och använd en stavmixer för att få soppan slät.
 
6. Bryn bacon och hälften av de resterande svamparna. Baconet skall bli krispigt och champinjonerna kan med fördel stekas i baconfettet, det ger ännu mer smak.
 
7. Resten av svampen häller du i soppan, som nu får koka upp igen. När soppan blivit varm igen kan du salta och peppra efter eget tycke och behov. Tänk på att det behövs ganska mycket salt, men smaka så att det inte blir alldeles för salt.
 
8. Servera soppan i djupa skålar och avsluta med den brynta svampen och baconet. Varsågoda!
 
/Tessan
Mat & recept | |

Om mig

Tessan

Min blogg är min chans att få skriva planlöst om händelser ur vardagen; saker som bekymrar, bereder mig glädje eller berör; och allt som inte får plats annars. Jag skriver för min egen skull, även om alla är välkomna att läsa, och det är därför innehållet lätt blir en mix av allt möjligt som inte alltid hänger samman. Det är i kontrasterna som vi möts.

Till bloggens startsida

Kategori

Arkiv