Dagens recept: Lax i folieknyten
Det här är en rätt som i princip lagar sig själv, det enda du behöver göra är att preppa knytena och sedan gosar de till sig i ugnen eller på grillen alldeles själva. För att göra det ännu lättare för er, kära läsare, så kommer här en tydlig beskrivning av tillvägagångssättet.
Såhär gör du:
1. Riv av aluminiumfolie i lagom stora bitar (tänk att de skall vara kvadratiska, så får du bra storlek på dem!). Det skall vara ett knyte per laxfilé.
2. Skala potatis och skär dem tunt. Hacka purjolök. Lägg potatisen på folien i en liten hög, och strö purjolöken ovanpå. Därefter saltar du och tillsätter ett par klickar smör.
3. Ovanpå potatis- och purjolöksbädden lägger du laxfilén, som du gärna kan ha kryddat med salt och peppar innan.
4. Pressa färsk citron över laxen. Jag använde en halv citron till två knyten, och det blev ändå inte för mycket citronsmak. Du kan alltså dra på ordentligt med citron - laxen suger upp det fint.
5. Som grädde på moset tar du nu färskost (typ Crême Bonjour) med vitlökssmak och brer det ovanpå laxen. Ovansidan på laxen skall vara täckt av färskost. Därefter kan du snörpa ihop folieknytena (akta så det inte blir hål bara!).
6. Låt knytena tillagas i ugnen på 225 grader i ca 25-30 minuter. Du kan även slänga på dem på grillen förutsatt att du har en fin glöd. Där tar de 25-35 minuter.
Resulatet blir en smarrig, vårig fiskrätt som i princip ingen kan misslyckas med.
Puss & kram!