Cheesecake med apelsin och pepparkaksbotten

Cheesecake med julkänsla har blivit lite av en tradition härhemma. Originalet görs med digestive och utan apelsin, men den här är inte dum. Den mår bra av att göras några timmar innan servering, helst dagen innan, så att den hinner "sätta sig" ordentligt.
 
Apelsincheesecake på pepparkaksbotten
1:a lagret:
150 g pepparkakor
1 tsk kanel
75 g smält smör
 
Smält smöret, krossa pepparkakorna till smulor med en mortel eller liknande och tillsätt alla ingredienser. Tryck ut i en form. Se till så att det täcker hela bottnen. Ställ i kylskåpet i minst en timme.
 
2:a lagret:
200 g Philadelphiaost
Rivet skal av en apelsin, saft från ungefär en halv.
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
½ dl strösocker
 
Blanda samman allt i en bunke och häll över pepparkaksbottnen. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 15 minuter. Låt svalna i kylskåp.
 
3:e lagret:
3 dl gräddfil
1 tsk vaniljsocker
2 tsk strösocker
 
Blanda samman ingredienserna och häll över kakan, som bör vara kyld. Grädda i ugn i 200 grader i 5 minuter. Låt kakan svalna i kylskåp. Dekorera efter behag. Servera kyld.
 
Tre års bakverk. Vilken tycker ni är finast?
 
/t
Allmänt, Jul, Mat & recept | |
#1 - - sjostrands.blo.gg:

Den tredje ser godast ut, massa glasyr! Prova o vik apelsinerna som första och sätt dom på tredje :)!

Svar: Absolut!
Tessan

Upp